srijeda, 25. rujna 2013.

Negiranje da je Lagumdžija izazvao diplomatski skandal


Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ BiH oštro je danas demantovalo pisanja pojedinih medija da je resorni ministar. Zlatko Lagumdžija izazvao diplomatski skandal na otvaranju zasjedanja Generalne skupštine UN u NJujorku

Federalni mediji javili su da je Lagumdžija izazvao diplomatski skandal na generalnoj debati 68. zasjedanja Generalne skupštine UN u NJujorku 
jer se nije pojavio na otvaranju zasjedanja Generalne skupštine, a da je propustio i govor generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. 

Prema tvrdnjama federalnih medija, Lagumdžija je propustio i govor predsjednika Generalne skupštine UN DŽona Eša, a u prostoriju je ušao na pola govora predsjednika SAD Baraka Obame, te da se nije pojavio na zasjedanju dok je govorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

"Nikakav diplomatski skandal nije izazvan, niti je informaciju u medije plasirao neko od diplomata iz Misije BiH pri UN u NJujorku", navodi se u saopštenju MIP-a BiH, uz konstataciju da je "riječ o licima koja očigledno ne poznaju diplomatske norme i odnose i poigravaju se sa pojmovima kao što je `diplomatski skandal`, te žele da plasiraju neistinu u javnost zbog sitnih politikantskih razloga". 

Iz MIP-a navode da, svi koji poznaju diplomatske odnose, kao i rad Generalne skupštine UN, znaju da zasjedanje generalne debate traje sedam dana, a da, prvenstveno ministri inostranih poslova, čiji su programi tokom zasjedanja Generalne skupštine UN sveobuhvatni i pretrpani, nisu u mogućnosti prisustvovati svim obraćanjima na generalnoj debati i da je uobičajena praksa da joj prisustvuju u skladu sa svojim programom. 

U saopštenju se dodaje da je Lagumdžija prisustovao otvaranju generalne debate i Obaminom obraćanju, a nakon svojih aktivnosti o kojima je javnost upoznata u saopštenju MIP-a BiH, te da je u vrijeme Komšićevog obraćanja Lagumdžija učestvovao kao uvodničar na ministarskom sastanku Kontakt grupe OIC-a za BiH. 

Lagumdžija je prvog dana zasjedanja Generalne skupštine UN učestvovao i govorio na sastancima o sprečavanju seksualnog nasilja u konfliktima, OIK Kontakt grupe za BiH, trilateralnom sastanku BiH–Turska–Srbija, te da je održao 11 bilateralnih susreta sa ministrima inostranih poslova pojedinih zemalja, visokim predstavnikom EU, generalnim sekretarom savjeta Evrope i drugima, te da je zbog tih sastanaka bio u mogućnosti prisustvovati samo dijelovima generalne debate. 

Izvor: agencije

www.klick-ba.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.