ponedjeljak, 23. rujna 2013.

Iza napada u Nairobiju stoji "Bijela udovica"


Britanski tabloidi pišu kako, iako prema nepotvrđenoj informaciji, iza napada na trgovački centar u Nairobiju stoji Britanka Samantha Lewthwaite iz Aylesburyja, poznatija u Velikoj Britaniji kao 'Bijela udovica'

Lewthwaite je preobraćenica na islam, a njen pokojni suprug Jermaine Lindsay, bio je jedan od napadača koji su se 7. jula 2005. raznijeli tokom terorističkih napada u Londonu, prenosi Daily Mail. Isti list piše kako je njeno ime militantna skupina al-Šabab objavila putem Twittera.

Kenyan-Post prenosi kako su oslobođeni taoci rekli kako je vođa terorista žena s britanskim naglaskom.

Lewthwaite je iz Velike Britanije pobjegla 2005. godine, a u militantnu islamističku grupu Al-Šabaab ušla je iste godine.

Agencija Reuters prenosi upozorenje somalijske islamističke grupe kako će militanti u Keniji pobiti preostale taoce ako vojska upotrijebi silu.

Kenijska vojska izvijestila je da je oslobođena većina taoca u trgovačkom centru u Nairobiju, gdje je u napadu islamističke militanatne skupine al Shabaab ubijeno najmanje 68 osoba, a 175 ranjeno.

'Većina taoca je puštena, a kenijske odbrambene snage su preuzele nadzor nad mnogim djelovima zgrade', rekao je KTN televiziji vojni glasnogovornik Colonel Cyrus Oguna, izvijestila je agencija Reuters.

Izvor: agencije

www.klick-ba.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.