ponedjeljak, 23. rujna 2013.

VIDEO: POKOLJ U ŠOPING CENTRU Objavljene dramatične snimke, među teroristima i Amerikanci?


Militanti u centru Westgate ubili su najmanje 68 ljudi, a tijekom noći čule su se eksplozije i pucnjava

Talačka kriza u Keniji ulazi u treći dan, nakon što su se iz šoping centra Westgate u Nairobiju, gdje su se militanti iz skupine al-Šabab ubili najmanje 68 ljudi, tijekom noći čule eksplozije i pucnjava.

Policija je priopćila da je većina civila izvučena iz zgrade, iako su neki još unutra, ali se ne zna da li kao taoci ili se skrivaju. Pretpostavlja se da je u šoping centru još uvijek između 10 i 15 militanata, a ne zna se nose li na sebi pojaseve s eksplozivom. Neimenovani izvor blizak kenijskim službama sigurnosti za AFP je rekao da je u tijeku akcija vojske.



Vojska tvrdi da čini sve da talačku krizu privede brzom kraju, ali naglašava da je riječ o osjetljivoj operaciji budući da im je glavni prioritet spašavanje talaca. Analitičari također ističu da, budući da se čini da su se napadači zabarikadirali u golemom supermarketu u šoping centru, imaju dovoljno zaliha hrane i potrepština da bez problema mogu danima izdržati policijsku opsadu.



Skupina al-Šabab poručila je da njezini borci zahtijevaju da Kenija povuče svoje postrojbe iz Somalije, gdje se godinama bore upravo protiv te skupine povezane s al-Qa'idom.

Američki FBI istražuje tvrdnje da su i američki državljani među napadačima šoping centru, javlja CNN.
Na jednom je Twitter profilu objavljeno devet imena za koje su izvori iz militantne skupine al-Šabab, koja je preuzela odgovornost za napade, CNN-u rekli da su imena napadača iz šoping centra Westgate u Nairobiju. Ako je to istina, tri napadača su iz Sjedinjenih Država, dva su iz Somalije, a po jedan je iz Kanade, Finske, Kenije i Britanije. Twitter profil koji je imena objavio u međuvremenu je suspendiran.
Visoki dužnosnik State Departmenta, koji nije imenovan, potvrdio je ne samo da američke vlasti pokušavaju utvrditi jesu li i američki državljani sudjelovali u napadu, nego i da su sve uvjerenije u to.
Skupina napadača, pripadnika al-Šababa, somalske militantne organizacije povezane s al-Qa'idom, u subotu je počela pucati po ljudima u elitnom šoping centru u kojem obično kupuju stranci, diplomati i bogati Kenijci, i potom se zabarikadirala u supermarketu zajedno s taocima.
Kenijska vojska tvrdi da je većina talaca u međuvremenu oslobođena – pretpostavlja se da ih je ostalo još desetak – a u tijeku je akcija kojom vojska pokušava talačku krizu okončati.


Izvor: agencije

www.klick-ba.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.