ponedjeljak, 9. rujna 2013.

Preliminarni rezultati potvrdili prisustvo virusa Zapadnog Nila kod pacijenta iz Tuzle



U Klinici za infektivne bolesti UKC – a Tuzla kod jednog pacijenta ustanovljeno je prisustvo vestnailenencefalitisa, odnosno virusa Zapadnog Nila.



„U prethodnom mjesecu mi smo imali jednog bolesnika sa sumnjom na vestnailencefalitis. Riječ je o starijem pacijentu sa težim oblikom bolesti i sa komorbiditetom i mi smo iz Sarajeva dobili preliminarni rezultat da je test pozitivan, ali definitivno ne možemo reći da je to potvrđen slučaj bolesti, jer se u takvim slučajevima mora izvršiti retestiranje molekularnim testom i mi taj nalaz očekujemo“, kazao je za RTV Slon prof. dr. med. sci. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC –a Tuzla.

Doktor Ahmetagić ističe da je bilo za očekivati da se ovaj virus pojavi na našim prostorima, s obzirom da je već duže vrijeme prisutan u regionu. No, nema razloga za paniku, jer se ovaj virus u 80 posto slučajeva pojavljuje sa vrlo blagom kliničkom slikom, kao što su povišena temperatura, bolovi u zglobovima, ponekada sa osipom ili stomačnim tegobama.

Bolest je uglavnom samoizliječiva, izuzev kada su u pitanju starije osobe sa teškim osnovnim bolestima koje i spadaju u rizičnu skupinu.


Izvor:rtvslon.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.